Викинги в Исландия

Исландците определено са наследници на викингите. И все пак преди да населят Исландия викингите, страната е била населена от ирландски монаси, които обаче се предали на трудния начин на живот и напуснали острова. Всъщност днешното име дължим на един от известните герои викинги- Храфна- Флоки, който разхождайки се един ден наблюдавал фиордите покрити с лед и избрал за име на новата си родина- Исландия. Легендата разказва, че според обичая на викингите те тръгват по море с 3 гарвана, като те му помагат да се ориентира в навигирането в морето. Първите викинги, които се населили за постоянно са Ingolfur Arnarsson и брат му с хората си. Дори и сега може да намерите много места, улици и паметници в Исландия, които носят техните имена, което определено е доказателство, че исландците се гордеят с миналото си. Това се е случило някъде около 870 г., като те бягат от Норвегия и са извън закона. В Исландия идват два големи викингски кораба с хора и роби, които акостират в Рейкявик и населяват Исландия. Исландците почитат много и жената- викинг Audur, която е от кралско потекло, но бяга след като мъжът и крал на Норвегия се споминава и нейното положение става много несигурно, тогава тя решава и заминава за Исландия. Друг много известен викингски представител е Ерик- Червенокосия, който е и откривател на Гренландия. Имението, където е живеел може да посетите и днес- в момента е музей.   Много различни отговори има на това защо викингите са избрали да населят това негостоприемно място. Счита се, че викингите, които са дошли тук просто са бягали от правилата и законите на Викингското общество, затова дори и сега се счита, че исландците са диви и трудно управляеми. Ето и още някой факти за викингите, които са били съставната еденица на исландското общество. Те са първите, които построяват демократичен парламент в Европа. Жените в тяхното общество са били много по-свободни, имали са право да се развеждат и наследяват имот и пари на семействата и мъжете си, за разлика от всички други общества в Европа по това време. А какви са били хобитата на викингите по това време- борба, яздене и състезания по надбягване с коне, плуване, конструиране на сгради, шах, обучение и стрелба с лък и стрели, състезания по надяждане и надпиване. Археологически е доказано, че викингите са носели бижута и колкото по-висок е бил техния статус, толкова повече и бижутата, а не се е определяло според пола и да носят накити само жените. 

Местните определено са хора, които държат на историята си. Може да посетите Музеят на първите заселници в Рейкявик, както и музеят на Сагите, където преразказани чрез восъчни фигури ще видите 17 известни сцени от сагите. А може да участвате и във фестивала на викингите в Исландия в Hafnarfjordur, в началото на всеки юни месец. Ако си планирате пътуването по това време, определено ще се върнете в историята и 9 в., викинги ще пекат месо на центъра на градчето, ще се борят и ще празнуват. Препоръчително е също така да посетите и Viking World Museum, в който са представени много ценни колекции от времето на викингите. Запазен може да видите и кораб в цял ръст, който е абсолютно копие на тези, с които са пътували някога викингите. Посетете бирен тур- бирата наистина си заслужава, водата е изключително подходяща за бира и скъпоценната течност в Исландия е изключително известна. И за ваше очудване- предлагат се и много интересни суши трипове с лодка- да, викингите не бихте свързали със суши, но ако се замислите точно те са, които са прекарвали голяма част от живота си на кораб и са похапвали риба.  

 

 
 
Разгледайте програмата ни за Исландия тук
Площ103 004 km²; (‎на 106-о място‎)
Води (%) 2,7
климатсубполярен
СтолицаРейкявик
Най-голям градРейкявик
Официален език
исландски
Религияпротестанство
Демонимисландец
Население (2020)364 134; (на 172-ро мяст
Население (2018)364 134; (на 172-ро мяст
Гъстота на нас.3,1 д/км2
Градско нас.93,9%; (на 11-о място‎)‎
Управление
Формаунитарна парламентарна република
ПрезидентГудни Йоханесон
Вицепрезидент 
ОрганизацииООН
История
Пристигат първите заселници- норвеги874г.- 930г.
Основан е първия парламент930г.
покръстване на исландците1000г.

Гражданска война и край на държавата

През XI и XII век
Малък Ледников период- промяна в климата и датско владичество около 1235г.
Под властта на норвежки и датски крале

(1262 – 1944)

Суверенна държава1918г
Икономика
БВП (ППС, 2018)
$19 млрд. (на 142-ро мяст
 
БВП на човек (ППС): $54 753; (на 16-о мя
БВП (ном., 2020) $27 млрд
БВП на човек (ном.)
 $75 700; (на 5-о място‎)‎
 
ИЧР (2018) 0,938 (много висок)
Производство и износРиболовът и преработването на риба са основен дял в икономиката. алуминий и феросиликон, като делът на химическата индустрия в БВП на Исландия непрекъснато нараства през последните години
Прод. на живота

 82,7 години

Детска смъртност
2,0/1000; (на 76-о място)
 
Грамотност 99%; (на 18-о място‎)‎
Валутаисландска крона ISK
Други данни
Часова зона  UTC +0
Формат на дататамм-дд-гггг
Авт. движениедясно
Код по ISOISO 3166
Интернет домейн.pe
Телефонен код+45
ITU префиксTFA-TFZ