Вторият град на Южна Корея: Бусан

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

Бусан, Южна Корея
В Бусан можете да се насладите на слънцето и на водни спортове като сърф или каяк. Можете и да се разхождате спокойно по бреговата линия. Плажовете на Бусан са прекрасно място за релаксация и отдих.
Бусан е сгушен по югоизточното крайбрежие на Южна Корея. Той е динамичен метрополис, който хармонично съчетава градското вълнение със спокойната природна красота. 

Бусан е вторият по големина град в страната. Той предлага разнообразни изживявания, от оживени пазари и оживен нощен живот до спокойни храмове и зашеметяващи плажове. Нека се потопим в някои от най-завладяващите атракции и скрити скъпоценни камъни на града. Преди това обаче ще обърнем малко внимание на историята му.

История:

Районът около днешния Бусан е бил обитаван от древни времена. Археологическите доказателства сочат, че регионът е бил заселен още в периода на неолита. Има доказателства за миди от черупки и древни погребални места, датиращи от хиляди години.

Историята на Бусан като значим пристанищен град започва да се оформя по време на династията Корьо (918 – 1392). Продължава да се развива по време на последващата династия Чосон (1392 – 1897). Тъй като морската търговия със съседни страни като Китай и Япония се увеличава, Бусан става важен център за търговия и културен обмен.

Подобно на по-голямата част от Корея, Бусан се сблъсква с многобройни нашествия и конфликти през цялата си история. По време на войната Имджин в края на 16 век японските сили нахлуват в Бусан и окупират града в продължение на няколко месеца. Градът претърпява значителни щети през този период. В крайна сметка е освободен от корейските и китайските сили на династия Мин.

През 1910 г. Корея е анексирана от Япония. Това води до период на сурово колониално управление, което продължава до края на Втората световна война през 1945 г. През това време Бусан е известен като Фусан и служи като важен японски военен и административен център. Японските власти прилагат политики. Те са насочени към асимилиране на корейците в японската култура и експлоатиране на ресурсите на региона в полза на Япония.

Бусан играе решаваща роля по време на Корейската война (1950-1953), особено като място на известната Битка за периметъра на Бусан. След нахлуването на Северна Корея в Южна Корея през 1950 г., силите на Обединените нации, включително южнокорейските, американските и други съюзнически войски, успешно защитават града срещу настъплението на Северна Корея. Пристанището в Бусан става жизненоважна линия за силите на ООН. Това позволява пристигането на подкрепления и доставки.

В съвременността:

След Корейската война, Бусан преминава през период на бързо възстановяване и развитие. Стратегическото местоположение на града на югоизточното крайбрежие го прави идеален център за търговия и промишленост. Пристанището на Бусан става едно от най-натоварените и най-важните пристанища в Южна Корея. То допринася значително за икономическия растеж на страната.

Днес Бусан е оживен и динамичен град. Той е известен със своите оживени пристанища, красиви плажове и културни забележителности. Превръща се в основна икономическа, културна и туристическа дестинация в Южна Корея. Градът привлича милиони посетители всяка година. От историческите си храмове и пазари до модерните си небостъргачи и развлекателни квартали, Бусан предлага завладяваща смес от традиция и модерност.

С какво е известен Бусан?:

Рибният пазар Джагалчи в Бусан е най-големият пазар за морски дарове в Южна Корея.

Той е дестинация, която трябва да бъде посетена от любителите на морски дарове. Тук посетителите могат да разгледат безкрайни щандове, където се продават разнообразни пресни риби, ракообразни и други морски деликатеси. На пазара също има оживена атмосфера и оживени улични продавачи на храна. Той е разположен близо до пристанището Намп. На рибния пазар всеки ден най-свежата риба се доставя от риболовни лодки.

Тук се намира Gamcheon Culture Village. То е известно като „Мачу Пикчу на Бусан“.


Културното село е колоритна общност на хълм, украсена с ярки стенописи, художествени инсталации и необикновени улички. Посетителите могат да разглеждат лабиринтните улици, да посещават местните галерии и да се потопят в уникалната културна атмосфера на селото. Районът е известен със стръмните си улици, усукани малки алеи и ярко боядисани къщи. Те са изпълнени със стенописи, картини, резби и други художествени щрихи. Част от тях са направени от местните жители. За да може селото да се прероди като културен център, то е получило финансиране от различни правителствени служби за целите на градската регенерация. Така селото се възражда като най-колоритното и артистично място на Бусан. 

Международният филмов фестивал в Бусан (BIFF) е основан през 1996 г.

Той се превръща в един от най-престижните филмови фестивали в Азия. Провежда се ежегодно през октомври. BIFF представя разнообразна селекция от международни и азиатски филми. Те привличат режисьори, професионалисти от индустрията и ентусиасти от киното от цял свят. Тук също можете да се натъкнете на нощен живот и музикални представления.

В Бусан се намира един от най – впечатляващите будистки храмове в Южна Корея  – Хедонг Йонгунса (Haedong Yonggungsa).

Храмът е построен през 1376 г. по време на династията Корьо от будисткия учител Наонг Хьоген. В превод означава “Храмът-дворец на Корейския дракон”. По време на японските нашествия в Корея (1592–98) е разрушен. Възстановен е през 30-те години на миналия век. Храмовият комплекс е един от малкото в Корея, разположени на морето. По тази причина е известен и като “Храмът на брега”, откъдето по традиция се гледа изгрева в първия ден на годината.

Плажът Гуангали и Диамантения мост са друга важна забележителност в града.

Плажът Гуангали предлага по-спокойна алтернатива на Хианде (друг плаж в града). Тук има живописни гледки към Гуанганския мост (Диамантен мост), осветяващ нощното небе. На плажа има много кафенета, ресторанти и барове, което го прави популярно място за вечерни разходки и вечеря с гледка.

Друга важна забележителност в града е Oryukdo Skywalk.

Строителството и е завършено през 2012 г. и се счита за разделителната точка между Източно и Южно море. Железни колони са поставени над 35-метрова брегова скала. 15-метров стъклен мост, състоящ се от 24 стъклени плочи свързва железните колони. Дъното на стъклото е специално произведено с четири прикрепени 12-милиметрови стъклени парчета. Те са покрити с бронезащитен филм, който има дебелина 55 милиметра. Това прави конструкцията безопасна. Гледката на вълните през прозрачния под е наистина поразителна.

Бусан е дом на няколко исторически храма и културни забележителности. Кулата в Бусан, разположена в парк Йонгдусан, предлага панорамни гледки към градския пейзаж и пристанището от наблюдателната си палуба. 

Заключение:

Бусан се гордее с някои от най-красивите плажове в Южна Корея. Част от тях са известния плаж Хианде и плаж Гуангали. Пплажовете на Бусан са прекрасно място за релаксация и отдих.

Бусан е пълен с история и култура, с множество исторически храмове, светилища и културни забележителности. Всички те чакат да бъдат изследвани. 

Бусан е известен със свежите и разнообразни морски дарове. Насладете се на кулинарно приключение на най-големия пазар за морски дарове в Южна Корея. Тук можете да опитате разнообразни пресни риби, ракообразни и други морски деликатеси.

Не пропускайте възможността да опитате най-известното ястие в Бусан – студена палачинка в бистър бульон или да се насладите на морски дарове в един от многото ресторанти с морски дарове в града.

Бусан е благословен с удивителни природни пейзажи. Тук ще намерите всичко. Оживописни крайбрежни скали и планини до спокойни паркове и градини. 

Бусан обещава пътешествие на открития и наслада. Така че стягайте багажа си и се пригответе да откриете скъпоценните камъни на втория град в Южна Корея – Бусан ви очаква!

Линк към нашата програма до Южна Корея и Филипини  –> тук

За повече информация се свържете с нас на: +359 899 913627 или ни пишете на: voyagebt@gmail.com 

Енигматичният свят на гейша и майко

Въпреки тяхното световно признание, много от тези очарователни фигури остават забулени в мистерия и погрешни схващания.  В този блог ще изследваме историята,

Бусан, Южна Корея