Занзибар и 11 любопитни факта за красивия остров!

Facebook
X
Telegram
LinkedIn
Pinterest

Още за четене

 1. Една от най-големите гордости на Занзибар е, че Стоун Таун е родното място на Фреди Меркюри. Рожденото му име е Фарук Булсара и е с иранско потекло. Голяма част от детството си прекарва в различни британски колонии и още от малък е голям почитател на индийската музика, като по-късно става известен като първата азиатска рок звезда.
 2. На острова е топло през цялата година, което се дължи на чудесното му местоположение, близо до екватора, като тропическата горещина е прекрасно разнообразявана от морският бриз.
 3. Занзибар не е самотен остров- той е архипелаг от острови, като най-големите два са Угунджа и Пемба, докато по-малките около тях също са многобройни.
 4. Занзибар е широко известен и като Остров на подправките- отглеждат се канела, карамфил и индийско орехче, черен пипер.
 5. В превод Занзибар означава “ Брегът на черните”, от персийски.
 6. Много богат животински свят има на острова- червената занзибарска маймуна може да се открие само на Угунжа и са останали само 3000 екземпляра от този застрашен вид.
 7. Островите са под голямо влияние от арабите, като населението им изповядва основно ислям. Кизимкази джамията е една от най-старите ислямски постройки в източна Африка.
 8. Романиста Абдулразак Гурна е роден на острова през 1948г., получил множество награди за творчеството си.
 9. Тук се състои и известният и най-голям в цяла източна Африка международен филмов фестивал, което е и най-голямото културно събитие за района.
 10. Назад във времето, през далечната 1974г., Занзибар е първото място в Африка, където се въвежда цветна телевизия, докато в самата Танзания това става чак през 1994г.
 11. Съществува една известна легенда, в която се казва,че Капитан Кид е заровил голямото си пиратско съкровище на остров Мазили, един от островите в Занзибарския архипелаг.
 
 

Разгледайте груповите ни програми за Занзибар-тук

Попитайте ни за индивидуално пътуване- ние ще организираме всичко, а вие ще пътувате спокойни!

Разгледайте програмата ни за индивидуално пътуване до Занзибар, както и с включено Сафари с нея 🙂 

СтранаFlag of Tanzania.svg Танзания
Адм. центърЗанзибар
Площ2654 km²
Население1 303 569 души (2012)
Области5
ПрезидентАли Мухамед Шейн
Часова зонаUTC+3
Телефонен код+255