Zongzi – тайвански оризови дъмплинги и Dragon boat festival

Тайванците се славят с тяхното гостоприемство, искрени усмивки и приятелско отношение и са такива! Времето прекарано с Даниел и семейството му ме карат да се чувствам сякаш съм си вкъщи и винаги са ме приемали като част от тях.
Дадоха ми много стойност, научиха ме на тяхната култура и обичаи, споделиха храната си, приятелите си, емоциите си, празниците си, за което винаги ще им бъда благодарна!
Даниел е масажистът ми, който въпреки, че е напълно сляп, на хемодиализа през ден и организмът му има нужда от много почивка, той е там за хората, когато те имат нужда часове наред без да се замисли. Той не е сляп да мечтае и има много мечти, притежава силен дух, невероятна воля и огромно сърце. Огромно сърце, с което ме докосва всеки път когато се върна в Тайван и ще продължавам да се връщам за това. Но за него, неговата съдба и живот ще напиша повече в друг пост.
В този ден ни събра моето желание да науча нещо от местната кухня и желанието на изключителната му майка да ми покаже. И тъй като Dragon boat festival, който се провежда през юни наближаваше, идеята за Zongzi, които традиционно се приготвят за празника, дойде напълно естествено. Формата, размерът, начинът на приготвяне и плънката на zongzi, наричани още rice dumplings, варира според региона, но както и името показва задължително съдържа лепкав ориз. Тези, на които ме научиха съдържат следните съставки:
1. Бамбукови листа
2. Лепкав ориз, смесен с кафяв и черен ориз, овесени ядки, леща и фъстъци
3. Свинско месо с гъби
4. Сушени калмари с червен чесън
5. Сушени скариди
6. Охлюви
7. Сурови жълтъци от солени патешки яйца (патешки яйца се киснат в солена вода в продължение на 30-40 дни, докато солта не изсмуче цялата течност от яйцето и жълтъкът не стане твърд).
Ще добавя и един линк, където са изброени някои от начините за приготвяне на яйца в Тайван, за които до преди посещението ми не съм и подозирала, че съществуват. С изключение на зародиша, който не съм пробвала, всички са много вкусни
И тъй като тайванците са отворени хора целият процес се случва на улицата. Така всеки един, който премине е добре дошъл да се включи в готвенето, както и се случи. Две съседки и майката положиха търпеливи усилия към мен да ме научат как се правят zongzi. И въпреки, че не изглежда толкова сложно, оформянето на ъгли, които изглежда бяха много важни, от листа пълни с толкова много неща се оказа почти непосилна задача за мен. Но се забавлявахме искрено 🙂

След много усилия и разпилян ориз, оформените с четири ъгъла zongzi се готвят на пара или се варят. И резултатът беше вкусен!

Колкото до Dragon boat festival, освен с яденето на zongzi се характеризира и с пиенето на вино и състезателни драконови лодки. Той е един от трите най-големи празници в Тайван, заедно с китайската нова година и Moon festival. Също така е и сред най – старите фестивали (датира от преди повече от 2000 години) и много истории разказват за него. Най – популярната е, че се организира се в чест на поета-патриот Чу Юен. В каря на династия Джоу, Чу Юен служил като министър на императора. Той е бил мъдър и обичан от народа. Бил е известен с борбата си срещу корупцията в империята, което не се е нравило на останалите длъжностни лица там. Те разпространили слухове за него и така той постепенно загубил доверието на император Джоу. В следствие Чу Юен е заточен, но преди това призова да се избегне конфликт с династия Цин – друга силна династия. По време на заточението си пише стихове, с които се прочува и като талантлив поет. Когато разбира, че Джоу все пак е бил победен от династията се дави в река. The Dragon boat festival характеризиращ се със състезанията с драконовите лодки, символизират опити за спасяване на Чу Юан. Вярва се също, че победителите от състезанието ще донесат добра реколта и щастие своите семейства.
Dragon boat festival се прави на 5 ден от 5 тия месец от традиционния лунен календар, което съвпада с най – дългият ден от годината. Китайския официален календар обаче е лунно-слънчев (какъвто е и европейският), така че датата се мести всяка година в Григорианският календар. Слънцето се смята за най-силно около времето на лятното слънцестоене, а то от своя страна според китайската традиция олицетворява дракон. По традиция драконът е мъжката енергия, докато луната, като феникс, традиционно представлява женската енергия. Така мъжкото изображение на дракон се свързва с фестивала.
Площ36178 км²
Най- висока точкавръх  Юшан  (3952 м)
Климаттропичен
СтолицаТайпей
Най-голям градТайпей
Официален език
Китайски мандарин
Религиябудизъмконфуцианство  и  даоизъм
демонимтайванец
Население 23,4 милиона души
Население 23,4 милиона души
Гъстота на нас.652 души / km²; ( на 17-о м ясто
Население в Тайпей2 627 474 души 
Управление
Формаполупрезидентска република
Президент

Цай Инуън

ВицепрезидентЛай Чи Те
ОрганизацииООН
История
Китайски търговци и пирати посещават острова12 век
заселен от китайци; холандцииспанци  и  португалци  превземат Тайван, наричат ​​го  Формоза  (красив)17 век
обособен е в отделна китайска провинция по време на династията Цин1887г.
Под Японско управление1895  –  1945
Върнат на Китай1945г.
след Комунистичните движения- под властта на Китай1949г.
  
Икономика
БВП  (ППС, 2020)$ 1,110 трлн.
( на 27-о място )
БВП на човек (ППС)10 094 $ [2]
( на 112-о място )
Селско стопанствоориз, зах тръстика, чай, камфорово дърво, износ на орхидеи
Промишленостриболов, свиневъдство, нефтопреработка, хим промишленост, черна металургия и корабостроене
ИЧР  (2018)Повишение 0,890 (висок)
( на 23 места )
Коренни тайвански групи16 етнически групи
Прод. на живота80,2 години
( на 100-о място )
Детска смъртност4,3/1000; (на 194-то място
Грамотност90,9%
ВалутаНов Тайвански долар
Други данни
Часова зона(GMT+8)
Формат на дататамм-дд-гггг
Авт.  движениедясно
Код по ISOTW
интернет домейн.tw
Телефонен код+886
Префикс на ITU BVA-BVZ